Assistenten

Hade turen att få ett stycke dotter intresserad av bakning idag. Kan hända att vissa moment i själva uppgiften är mer uppskattade.

Havreflarn

Helt valiga havreflarn. Ibland är det enkla det mest uppskattade!

Havreflarn
150 g Smör
2 dl Havregryn
2 dl Socker
½ dl Sirap
½ dl Grädde
2 dl Mjöl
½ tsk Bakpulver
Smält smöret och rör sedan ner resten av ingredienserna. Blanda ordentligt.Klicka ut ca teskedsstora klickar av smeten på bakplåtspapper klädda plåtar.Grädda dem i ugnen på 200 grader i ca 5-7 minuter.

Chokladkolakakor

Chokladkolakakor är enkla att göra. Receptet har jag snott från DN. Det blir rätt många kakor men inte gör ju det något för man kan lätt frusa in om det inte går åt.

100 g rumsvarmt margarin eller smör 
1 dl socker 
2 msk ljus sirap 
2 msk kakao 
2 dl vetemjöl (+ eventuellt 2 msk extra) 
1/2 tsk bikarbonat 
1 tsk vaniljsocker

Rör smör eller margarin riktigt poröst med socker och sirap. Det går lätt med elvispens degkrokar. Tillsätt vetemjöl blandat med kakao, vaniljsocker och bikarbonat.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller smörj plåten lätt. Dela degen i två bitar, rulla ut till längder. Platta ut längderna på plåten, räffla dem med gaffel.

Grädda i 175 graders ugnsvärme i 15-20 minuter. Låt längderna svalna lite (men inte kallna) innan de skärs i bitar. Skär dem gärna lite på snedden.


Hallon- mjölkchokladmoussetårta

Här har jag gjort en rund variant av samma tårta som jag i ett tidigare inlägg använt som tårtbitar.

Mjölkchokladbrownie med svartavinbärstryffel

Mjölkchokladbrownie
100 g smör
100 g mjölkchoklad

4 msk kakao
2 ägg
1 1/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 dl socker

Sätt ugnen på 160 grader. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Smält chokladen i ett vattenbad
Rör samman samtliga ingredienser. Smöra och bröa en springform, 24 cm i diameter. Häll i smeten
Gräddas i 24 min.

Chokladtryffel med svartavinbär

1 dl svartvinbärspurè
1 dl grädde
50 gram smör
200 gram mjölkchoklad

Koka upp svartavinbärspurè med grädden. Lägg i smöret och chokladen. Häll på kakan och ställ i kylen för att stelna.

Parmaskinkinlindad Brieost med rostade pinjenötter och kaktusfikon

God och enkel förrätt! Vanliga färska fikon är egentligen bäst till men ibland får man ta vad man hittar i butiken.

Grillad oxfilè med kantarellstuvning och rödvinssky

Sommar möter höst i denna rätt. Sista grillningen med svamparnas svamp. Rödvinssåsen blir fin kontrast till den milda kantarellstuvningen som bara är helt vanliga kantareller frästa i smör med lök och kokta i grädde. Smaksätt med salt och peppar.

Chokladmousse med rödavinbärskuber och chokladcrunch

Lägga chokladmousse i glas? Låter knasigt men det funkar. Lite meckigt att få dit den bara. Man får spritsa i den utan att rådda på kanterna. Rödavinbersgele blev syrligt till den rätt söta mjölkchokladmoussen. Sen lite crunchigt för konsistensens skull.
Chokladmousse:
2 dl vispgrädde 
2 st äggulor 
100 g mörk choklad
Smält chokladen i en skål i vattenbad. Vispa grädden (ej för hårt). Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen. Vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden. Fördela moussen i 4 portionskoppar. Låt moussen stelna i kylen minst en timme.
Rödavinbärsgelè
Lägg ett gelatinblad i blöt. Koka ihop röda vinbär, lite vatten och socker. Sila bort skal. Smaka av och justera sockermängden. Försök att få ihop en dl rödavinbärskok till ett gelatinblad. Lägg i en liten form och låt stelna i kylen. Skär i kuber.
Chruch

Smält choklad och blanda ner musli. Låt stelna i kyl och krossa sönder crunchet.

Citronmoussetårta med havtornscurd

Digestivebotten:
Smält 100 gram smör och blanda ner ett halvt paket digestivekex. Platta ner i en form och ställ i kylen.
Citronmousse
2 gelatinblad
2 dl grädde
1 paket philadelphia
rivet skal och saft av en citron
Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Smält gelatinbladen i citronsaften. Blanda ner philadelhiaosten, citronskalet och till sist grädden. Häll på digestivebotten och ställ i kylen.
Havtornscurd

1 gelatinblad
3 äggulor
1 dl socker
1 dl havtornssaft
25 g smör
Blötlägg gelatinbladet. Vispa äggulor, socker och havtornssaft i en kastrull och vär tills det nästan kokar. Ta av plattan när blandingen tjocknat och tillsätt gelatinbladet. Rör i smöret. Låt svalna och bred ut curden över citronmoussen.


Chokladtårta med hallon- och mjölkchokladmousse

Browniebotten:
150 g  Smör 
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg 
2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten.

Hallonmousse
1 dl hallon
2 dl grädde
1 dl creme fraische
2 gelatinblad
1 dl socker
Blötlägg gelatinbladen. Koka upp hallonen med sockret. Lägg i gelatinbladen. Blanda ner creme fraischen. Vispa grädden och blanda ner den i hallonsmeten när den svalnat. Häll moussen på chokladbottnen.
Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad
2 äggulor
2 dl grädde
Smält mjölkchokladen. Blanda i äggulorna(obs, de måste vara rumstempererade annars skär sig blandingen). Blanda ner grädden. Häll över hallonmoussen.

Marmorerad brownies med hallon

Detta recept kommer ursprungligen från "Två systrars söta" av Systrarna Eisenman. Spergoda!!! Gör alltid succè på kalasen!
Marmorerade brownies med hallon
Brownie
300 g mörk choklad
200 g smör
2 dl socker
4 ägg
3,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Cream cheese-smet
300 g philadelphiaost
3/4 dl socker
2 ägg
1,5 msk vetemjöl
2-3 dl hallon

Smöra och mjöla en ugnsform, ca 20x30 cm

Smält choklad och smör i en skål. Vispa socker och ägg poröst och blanda det med chokladen. Vänd ner mjöl och vaniljsocker, rör till en slät smet.

Vispa ihop cream cheese och socker till en klumpfri smet. Rör ner ägg och mjöl.

Häll först chokladsmeten i formen, sedan cream cheesesmeten. Dra med en kniv några tag i smeten så att den blandas lätt. Avsluta med att trycka ner hallon över hela ytan.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 30-35 min.

Tryffel på mandelbotten

Mandelbotten:
200 g mandelmassa
2 äggvitor
Sätt ugnen på 150 grader. Riv mandelmassan och blanda ner äggvitorna. Bred ut smeten i en form och frädda i ca 10 minuter.
Tryffel:
1 1/2 dl  vispgrädde
1 msk kaffe
1 tsk konjak
2 msk smör
200 g mörk choklad
Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta.Lägg i kaffet och konjak Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den över kakan. Kavla ett lager med marsipan och sätt över. Skär i bitar när den stelnat.

Polkarutor

100 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
1 kaka hackad polkagrischoklad
Sätt ugnen på 200°. Hacka nötterna. Rör smör och socker poröst i en skål. Tillsätt ägget. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner blandningen i smeten. Bred ut smeten till en kaka, ca 25x30 cm stor, på en plåt med bakplåtspapper. Strö över den hackade chokladen. Grädda mitt i ugnen 10–12 min. Skär kakan i rutor eller trekanter innan den kallnat.

Mascarponecheesecake med browniebotten

Passade på att utnyttja lite fikagäster för test av denna. Är gjord som en frozen cheesecake men jag har bytt ut philadelphian mot mascarpone samt tillsatt gelatin så den kan vara halvfrusen utan att falla ihop. Jag tyckte man kunde ha haft traditionell digestivebotten istället men testpatrullen tyckte det funkade med choklad och lime(som cheesecaken är smaksatt med)
Browniebotten:
100 g smör
100 g choklad
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vanlisocker
1 krm salt
2 ägg
Smält smör i en kastrull. Tilsägg chokladen i bitar och rör tills det smälter. Rör i de övriga ingredienserna. Häll smeten i en form och grädda i ugnen i 150 grader ca 15 minuter.  Låt kakan svalna.
Cheesecakesmet:
2 äggulor
1 dl florsocker
2 dl grädde
1 ask mascarponeost
2 äggvitor
1 blad gelatin
skal av en lime
Blötlägg gelatinbladet. Vispa äggulor och socker. Vispa äggvior tills du kan vippa skålen upp och ner utan att den ramlar ur. Vispa grädde. Smält gelatinet på svag värme och blanda det med maskarponeosten.  Blanda allt vispat och smaksätt med limeskal. Rör även ner mascarponeosten försiktigt. Häll i formen med bottnen och sätt i frysen. Ta fram kakan i god tid innan den ska ätas så den är halvfrusen.

Laxsoppa med vitt vin och dill

God soppa som är enkel att göra!
5 morötter
1 fänkål
10 nypotatisar
1 purjolök
1/2 blomkålshuvud
1 vitlöksklyfta
2 buljongtärningar
2 dl grädde
2 dl vittvin
500 g lax
1 burk kräftstjärtar
1 knippe dill
salt och peppar
Skala och skär alla grönsaker i passliga soppbitar. Fräs dem i smör på svag värme. Häll på grädde, vin och sätt i buljongtärningarna. Slata och peppra. Koka soppan i några minuter så grönsakerna blir mjukare. Koka inte sönder dem, det är godare om de kan vara lite krispiga. Skär laxen i bitar och tillsätt dem strax innan servering.Sjud soppan så de blir genomkokta. Sätt i kräftstjärtarna och den hackade dillen.

Cheesecake med körsbärskompott

Plockade lite körsbär och gjorde en kompott. Bara en enkel sådan med rätt mycket socker och sen kokade jag ner den så den blev fast. Cheesecaken är en fuskvariant med grädde och philadelphia. 2 dl vispad grädde blandat med en ask färskost. Sen kanske en dl florsocker och lite citronsaft för syrans skull. Bottnen är korssade digestivekex. Den här cheesecaken blir rätt lös men fastar till sig om den får stå en dag i kylen

Polkamuffins med mintfrosting

Har haft en hel del choklad med polkasmak hemma. Inte så god att äta som sådan, alldeles för söt så jag gjorde muffins av dem istället. Grundreceptet på chokladmuffins har jag stulit och brukar använda detta:
4 dl vetemjöl
1 3/4 dl socker
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja


Sätt ugnen på 175°C. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao. Rör om och blanda väl. Vispa ihop ägg, mjölk och olja i ca 1 min med elvisp. Rör ner äggvispet i mjölblandningen. Rör till en jämn smet. Fördela smeten i en smord muffinsplåt eller i pappersformar för Amerikanska muffins. Grädda 20 minuter, de ska inte vara kladdiga.
Jag tillsatte en kaka hackad polkachoklad och gjorde pepparmint frosting av mascarponeost och vispad grädde. En halv burk marcarpone och ca 1 dl vispad grädde. Lite florsocker efter smak och sen några droppar pepparmintsolja.

Fransk chokladkaka med hallon och grädde


Leila har en väldigt gott recept på chokladkaka som passar utmärkt tillsammans med färska hallon och lite vispad grädde. Kakan mår bäst av att bakas en dag i förväg för att bli djupare i smaken. Precis som andra chokladiga bakverk. Receptet på kakan hittar ni här: http://www.recept.nu/1.320610/leila_lindholm/kakor_tartor/agg_mejeri/leilas_franska_chokladtarta

RSS 2.0