Kärleksmums

Här har vi kärleksmums/mockarutor/chokladrutor eller vad man vill kalla det. Grundreceptet är från "sju sorters kakor" med lite ändingar
150 g smör
1 1/2 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
Glasyr
75 g Arla smör
3/4 dl starkt kaffe
1/2 dl kakao
1 1/2 msk vaniljsocker
5 dl florsocker.
Gör så här
Sätt ugnen på 175˚. Smörj och bröa en långpanna ca 30x40 cm eller lägg i ett bakplåtspapper.
Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl genom en sil. Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
Glasyr: Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl.
Tag ut kakan ur ugnen, låt den stå en stund. Bred glasyren över den varma kakan och strö över kokosflingorna.
Drottningyoghurtglass med cookies och limecurd
Smördegsöverbakad lax med pumpapestpo och äppelyoghurtsås
Dajmcookies
200 g smör eller margarin
4 1/2 dl farinsocker
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
6 1/2 dl havregryn
2 ägg
3 dl mjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
350 g dajmchoklad, grovhackad
- Blanda smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker i en bunke och rör tills det blivit en krämig konsistens. Tillsätt havregryn.
- Vispa upp äggen lätt och rör ihop med smörblandningen.
- Blanda mjöl, salt och bikarbonat och knåda ihop med den övriga smeten. Tillsätt blockchokladen och arbeta ihop till en smidig deg. Klicka ut smeten med en matsked på bakplåtspapper med gott om mellanrum och tryck till dem. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 150 grader i 10-15 minuter.
Italiensk kycklingpasta med balsamicosås

Kycklingsås
1 paket kycklingfileèr
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 buljongtärning
2 dl matlagningsgrädde
3 msk balsamicosås
några oliver
ett gäng soltorkade tomater
svartpeppar
ruccola
riven permesanost
Hacka löken och strimla kycklingfileèrna. Bryn i en stekpanna. Häll på grädde, buljongtärning och balsamicosås. Låt koka några minuter. Smalsätt med svartpeppar. Servera med oliver, soltorkade tomater, ruccola och riven permesanost.
Cookies
Det finns mängder med recept på cookies. Jag har inte riktigt hittat det där som jag skulle vilja ha så jag famlar vidare i djungeln. Det här receptet kommer från tidningen Allt om mat och ska egentligen smulas i en blåbärsglass. De här kakornas öde blir att hamna på stranden med sötsakssugna föräldrar och barn. Tycker kakorna blev helt okej. Slarvade lite med flit med att klicka kakorna för tätt. Då blir det kantiga och inte runda och fina.
Kalljäst bröd
+
Till stranden idag. Jag satte en deg på jäsning igår som idag fick bli dessa bröd.
Ädelostsnurror, briepaj samt små grekiska pajer
Sallad med parmaskinka, pinjenötter och melon
Mumsigt med en lite matig och god sallad på buffèn. Salladen passar också till en kräftskiva eller bara som sallad till en pastarätt.
Jag hade i dessa ingredienser:
Issallad
Två sorters meloner
Vindruvor
Päron
Rödlök
Cocktailtomater
Pinjenötter(rostade)
Parmaskinka
Mozarellaost
Grillad rostbiff med grekisk bearnaisesås
Fröknäcke
Inbakad lax med brieost och sallad på rökta räkor
Pasta med kräftsås och lax
Trött på grillmat idag. Blev därför att steka lax och laga en sås som annars är mest känd som soppa. Gott och somrigt tycker jag. Det gröna på bilden är från min lilla kryddträdgård. Idag tog jag ruccola, persilja och citrontimjan.
Pastasås
1 klyfta pressad vitlök
2 rivna morötter
1 bit strimlad purjolök
1 burk creme fraische
1 burk kräftost
1 burk kräftstjärtar
Fräs löken i lite smör, bara så den blir glansig. Tillsätt morötterna. Häll på creme fraische och kräftost. Späd eventuellt med lite vatten. Sätt i en buljongtärning och låt koka någon minut. Sätt i krätorna och smaka av med salt och peppar. Koka inte såsen mer, då blir kräftorna sega.
Havrekakor med apelsinchoklad
200 g smör el margarin, rumstempererat
3 dl socker
6 dl havregryn
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
200 gram hackad apelsinchoklad
100 gram mörk choklad
Rör först ihop smöret och sockret mjukt och smidigt. Tillsätt de andra ingredienserna och arbeta ihop det till en deg. Rulla kulor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till lätt med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter i 175 grader.
Smält den mörka chokladen och ringla över kakorna när de svalnat.
Ciabattas med sweetchilidressing
Till dagens sjöutflykt blev det ciabattas. Ciabattas är enklast om man kalljäser i kylen så spar man tid. Brödet blir då luftigt och lätt som man vill ha det.
Ciabattabröd
25 gram jäst
5 dl vatten
1 msk salt
1 msk socker
1 msk olivolja
1,3 l vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Häll över kallt vatten och lös jästen i det. Blanda i de övriga ingredienserna. Arbeta degen för hand eller i maskin tills den är smidig. Den ska vara lös. Häll degen i en form smorrd med olivolja, täck med plastfolie och ställ i kylen över natten. På morgonen delar du degen med en degspade i lagom stora bitar. Sätt bitarna på en plåt och jäs medan ugnen blir varn. Grädda i 200 grader i kanske 15 minuter.
Röran
Skär grillad kyckling i mindre bitar. Blanda 50/50 med majonäs och turkisk yoghurt. Smaksätt med lite sweetchilisås och curry.
Grillad fläskfilè med rubb
Idag grillade vi igen! Denna gång blev fläskfilèn rubbad. Jag gnuggade in en cajunmix och grillade sen. Såsen är klassisk BBQsås som funkar bra till cajunsmakerna. Lite coleslaw och en fräsch sallad är ett måste.
Kycklingwraps
Här har vi några kycklingwraps som ska med till stranden. Man vill gärna ha mat som inte kräver bestick och tallrik ibland och då är wraps perfekt!
Kycklingwraps med pestoröra
Lägg i salladsmix, tomat, avokado, gurka och grillad kyckling i tortillabröd. Blanda en dressing av majonäs, turkisk yoghurt, salt och pesto. Häll över dressingen och rulla ihop. Linda in wrapsen i folie.