drottningmousse på mandelbotten


Biff, parmaskinka och rökig pepparsås


torsk med pestopasta


spöksuisse

Här är en marängsuisse med lite Halloweentema. Laktritsströssel och lite godiar för att piffa till det lite. Physalisen ser lite ut som minilyktor och får lysa upp lite i höstmörkret.

spökpasta med musslor, scampi och saffranssås

Svart pasta för att få till det lite ruskiga i denna rätt. Valde saffranssås för att få till en orange kontrast. En väldigt enkel och god rätt!
Saffranssås
Fräs vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt hummerfond, vitt vin, matlagningsgrädde och tomatpure. Lägg i en halv påse saffran.
Musslorna och scampin har jag fräst i olja, vitlök, chili och lite honung.

äppeltoscapaj med kolasås och vitchokladglass

Toscaäppelpaj med kolaås är supergott som avslutning på en lättare middag. Eller till en kopp kaffe. Eller bara ändå. Godast är med glass till när pajen är ljummen men det funkar säkert med grädde och kall paj också.
Pajdeg

100 gram smör
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
fyllning

5 Äpplen
1 dl socker
saft från 1 citron

Tosca
150 g blandade nötter
150 g smält  smör
1 dl socker
1 dl mjöl
1/2 dl sirap
1/2 dl grädde
Hacka ihop ingredienserna till pajdegen för ahnd eller i en matberedare. Platta ut i en pajform och förgrädda i ugnen i 10 miuter 175 grader.

Skala och skiva äpplena tunt, sätt ner äpplena i en kastrull tillsammans med smör och råsocker och värm tills äpplena är mjuka. Sätt äpplena i pajskalet.
Rör ihop toscan och rör ner mandeln, klicka sedan ut smeten över äpplena.
Grädda i 200-225 grader i 15-20 min


räkgrejs med tomatgrejs


fläskfilè med pepparsås och rostad potatis

Inget speciellt med denna rätt. Bara vanilj pepparsås och grillad fläskfilè.

dammsugare och biskvier

En slags dammsugare och biskvier. Jag har använt samma fyllning till båda, det är bara själva utformningen som skiljer sig.
Mandelbottnar
100 g mandelmassa
1 äggvita
Mixa samman till en slät smet. Spritsa ut på ett bakplåtspapper och grädda i 150 grader kanske 10 minuter.
Fyllning
100 g smör
0,5 dl grädde
1 platta mörk choklad
1 dl florsocker
smaksättning
Smaält choklad och grädde i en kastrull. Låt det svalna och vispa i mjukt smör tillsammans med florsocker. Smaksätt halva mängden med punsch och andra med amaretto.

namnam


kall nudelsallad med scampispett

Råa scampis är gott att grilla i grillpanna och servera med olika tillbehör. Här har jag gjort en kall nudelsallad som är enkel att förbereda.
Nudelsallad

Fräs lite chili, ingefära, vitlök i olja. Tillsätt gurka, rödlök, lite fisksås och råsocker. Koka risnudlar och blanda ner i salladen. Pressa i lite lime och smaka av med salt om det behövs.

Scampispett

Trä råa scampis på spett. Fräs i olja, vitlök, chili i en grillpanna eller en vanlig stekpanna.

avocadocremè med grillad pilgrimsmussla och västerbottenoststick

Avokadosoppa var det här meningen att bli. Det blidde avocadocremè. Riktigt gott med de frasiga smördegsstängerna och grillade pilgrimsmusslan.
Avocadocremè

1 dl matlagningsgrädde
1/2 kycklingbuljongtärning
2 mogna avocados
saft från 1 lime
lite färsk chili
1 klyfta vitlök
en liten knippe dill
1 dl turkisk yoghurt
salt
Koka upp grädden med buljongen. Mixa avocadon och sätt i resten av ingredienserna inklusive gräddbuljongen. Smaka av med salt.

Thailändsk kycklingsallad

En "sallad" som funkar som ljummen. Under själva riset och kycklingen finns strimlad vitkål. Kan verka märkligt men är nödvändigt i denna rätt för att få lite krispighet och bryta mot de starka kryddorna.
Kycklingröra

Fräs i hackad vitlök och chili i olja. Tillsätt limesaft, fisksås och lite råsocker. Rör i mynta och hackad färsk koriander. Servera med kokt basmatiris och strimlad vitkål.

Lax, asiatisk variant

Här har vi en lax där jag har använt inspiration från Tom Kah Gai soppan men lagat den mer bastant så den fungerar i grytform. Det är gott med lax med dessa smaker! Använd alltid riktiga råvaror som ingefära, chili och citrongräs. Det blir mycket godare då!

Havtorns-, kaffe-, punch- och minttryffel

Massor av praliner till fredagsfikat!
Dammsugarna är vanliga dammsugare med smak av punsch.
Havtornstryffel;
0,5 dl grädde
1 msk smör
1 kaka vitchoklad
0,5 dl havtornssaft
Koka upp grädde och smält chokladen i den. Rör ner övriga ingredienser. Häll i formar och stelna i kylen
Chokladbollarna är helt vanliga men med mindre socker, mer kakao och kaffe för att få vuxensmak
Minttryffel;
1 kaka Marabou mint
0,5 dl grädde
1 msk smör
3 msk kakao
Koka upp grädde. Tillsätt de övriga ingredienserna och lät stelna i kylen. Rulla till bollar i kakao.

Tom Kah Gai med scampi

Tom Kah Gai är en thailänds soppa som är oerhört god och går att variera med  olika råvaror. Här har jag lagt i scampi.

RSS 2.0