Egentligen bara helt vanlig lax med honungsrostade rödbetor och tzatziki.
Här fick laxen hamna i ugnen tillsammans med riven permesanost, pressad vitlök och creme fraisch.
Dessa snurror har jag gjort på vanlig vit bröddeg och lagat en röra av stark ost, vitlök och persilja. Smetat ut på degen och tvinnat ihop till brödsnurror.
Juntalimpa. En jullimpa som är hållbar och saftig. Receptet kommer från Huvudstadsbladet.
1 liter apelsinjuice
3 dl rågmjöl
3 dl kli
3 dl malt (Tuoppi, som stöts lätt)
2 bitar jäst
3 dl sirap
1 liter apelsinjuice
3 dl rågmjöl
3 dl kli
3 dl malt (Tuoppi, som stöts lätt)
2 bitar jäst
3 dl sirap
1 msk salt
10-13 dl vetemjöl
Smula jästen och blanda i den något uppvärma apelsinjuicen. Rör ihop alla ingredienser. Låt jäsa 1,5 timme. Degen ska vara rätt lös. Sätt degen i tre smorda, avlånga formar, grädda 1,5 timme i 175 graders ugn. Pensla bröden med sirap efter en timmes gräddning.
Ingrid
Inlägg: 39
Blev medlem: 25 nov 2003, 10:52
Ort: Pedersöre
1 msk salt
10-13 dl vetemjöl
Smula jästen och blanda i den något uppvärma apelsinjuicen. Rör ihop alla ingredienser. Låt jäsa 1,5 timme. Degen ska vara rätt lös. Sätt degen i tre smorda, avlånga formar, grädda 1,5 timme i 175 graders ugn. Pensla bröden med sirap efter en timmes gräddning.
Gör bottnen. Sätt på ugnen. Smörj och kläd en liten rund bakform med bakplåtspapper i botten och
runt kanterna. Smält fett och choklad i en kastrull på svag värme. Låt det svalna lite.
Grovhacka nötterna. Blanda ner uppvispat ägg, socker, nötter, mjöl och bakpulver i kastrullen och rör
till en jämn smet. Bred ut den i formen. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter, tills kanterna börjar se
färdiga ut men mitten fortfarande inte stelnat helt. Låt kallna i formen.
Parfait
Smält chokladen och ta den från värmen. Rör samman honung, äggulor och vaniljsocker. Blanda det,
lite i taget, med chokladen. Vispa grädden, men inte alltför hårt. Rör ner chokladsmeten i grädden - det
ser lite hopplöst ut men rör ordentligt tills smeten blir jämn.
Häll smeten ovanpå chokladkakan och vicka på formen så ytan blir slät. Täck över och ställ i frysen
minst 3-4 timmar, gärna längre.
Ta fram desserten ca 15 minuter innan den ska serveras. Garnera med riven choklad och sikta gärna
kakao över.
Tips:Blir det något över går det bra att frysa in igen.
3 timmar 45 minuter Ugnstemp 175 12 portioner
Botten:
50 g smör
50 g mörk choklad
0,5 dl hasselnötter eller valnötter
1 ägg
1 dl socker
0,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulv
Botten:
50 g smör
50 g mörk choklad
0,5 dl hasselnötter eller valnötter
1 ägg
1 dl socker
0,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Gör bottnen. Sätt på ugnen. Smörj och kläd en liten rund bakform med bakplåtspapper i botten och
runt kanterna. Smält fett och choklad i en kastrull på svag värme. Låt det svalna lite.
Grovhacka nötterna. Blanda ner uppvispat ägg, socker, nötter, mjöl och bakpulver i kastrullen och rör
till en jämn smet. Bred ut den i formen. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter, tills kanterna börjar se
färdiga ut men mitten fortfarande inte stelnat helt. Låt kallna i formen.