Fruktsallad med havtornskräm

Entrecote med kantarellsås

Vitchokladmousse med havtornscurd

Äppelcheesecake med kanderade pecannötter

Cheesecake med äppleterinne, dulche de leche och citronkanderade pecannötter
Kexbotten
1 paket Digestivekex
100 g rumstempererat smör
1 dl hackade Pecannötter
50 g hackad mjölkchoklad
Äppleterinne
2 äpplen
2 gelatinblad
Saft från 1 citron
1 dl äpplejuice
½ dl farinsocker
½ dl strösocker
Cheesecake
1 paket färskost
2 dl grädde
2 gelatinblad
1 msk amarettolikör
1 dl florsocker
Dulche de leche
1 burk kondenserad mjölk, utan etikett Kanderade valnötter med smak av kanel
Kanderade nötter
2 dl pecannötter
1 dl strösocker
2 msk citronsaft
Gör så här
Dulche de leche: Lägg 1 oöppnad burk kondenserad mjölk i en stor kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker burken plus lite till. Det är viktigt att burken hela tiden är täckt med vatten, fyll på då och då med hett vatten under kokningen om det behövs. Låt koka ca 2 timmar. Lyft upp burken. Låt svalna ordentligt innan den öppnas.
Botten: Mixa kexen till smulor och blanda med smöret, pecannötterna och chokladen. Platta ut blandningen i en form med löstagbar kant.
Terrinne: Skala äpplena och skär dem i stavar. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka socker och citronsaft till en ljusbrun karamell. Tillätt äppeljuicen. Lägg i äpplena och låt sjuda tills de är mjuka. Tillsätt gelatinbladen när äpplena svalnat något.
Cheesecake: Lägg gelatinbladen i blöt. Vispa grädden med sockret. Smält gelatinbladen på svag värme och tillsätt likören. Blanda gelatinet med färskosten, den ska helt inte vara kylskåpskall eftersom det då lätt kan bli gelatinklumpar. Blanda ostblandningen med grädden.
Kanderade nötter: Rosta valnötterna i torr panna. Var försiktigt så att det inte bränner. Smält sockret tillsammans med kanel i en kastrull. Smält på låg värme så att inte det heller bränner. Blanda i valnötterna. Lägg upp på bakplåtspapper och separera nötterna fort med en gaffel. Låt svalna.
Häll hälften av cheesecakeblandningen på kexbotten och ställ den i frysen en kort stund. Häll på äppleterinnen och resten av cheesecakesmeten. Ringla i dulche de lechen och dra mönster med en gaffel. Ställ i kylen minst 4 h. Garnera med de kanderade nötterna.
Biff Bourgogne med potatispurè

Ammarettoparfaite med mjölkchokladkolasås och mandelkrokant

Amarettoparfait med ljust muscovadosocker och mandelkrokant
1,5 dl hackad sötmandel (drygt 100 gram)
0,5 dl rörsocker strö
5 äggulor
2 dl gammaldags mjölk
1,5 dl ljut farinsocker
1 vaniljstång
4 dl visgrädde
0,5 dl Disaronno originale
1 gelatinblad
1. Rosta den hackade sötmandeln försiktigt på medelvärme, i en torr stekpanna. 2. Strö därefter över rörsockret, och rör flitigt medan det smälter. Akta så att det inte bränns.
3. Stjälp upp de kanderade mandlarna på ett bakplåtspapper, och separera dem med hjälp av till exempel två gafflar, så att de inte klibbar ihop sig i för stora klumpar.
3. När mandeln svalnat, ska 2/3 av den finhackas, och resterande 1/3 sparas till dekoration.
4. Vispa äggulorna och muscovadosockret. Blanda dem med mjölken, och sjud blandningen försiktigt i en kastrull, under flitigt vispande.
5. När det hela börjar tjockna till en kräm, är det dags att ta kastrullen av plattan.
6. Låt svalna helt, och kyl sedan ned blandningen i kylskåpet.
7. Blötlägg ett gelatinblad i generöst med vatten. Värm amaretton försiktigt i micron, och blanda sedan gelatinet ordentligt i amaretton, så att det helt löses upp. När vätskan svalnat, blandas den ned i äggkrämen.
8. Vispa grädden ganska fast, och blanda den sedan varsamt med äggkrämen.
9. Vänd slutligen ned de finhackade, kanderade mandlarna i smeten.
10. Häll smeten i en avlång brödform, och frys den i 3-4 timmar. Tag fram den cirka 30 minuter innan den ska serveras, och stjälp sedan upp den på ett fat. Om det krånglar, kan det vara till hjälp att snabbt doppa formen i hett vatten. Dekorera med resterande mängd kanderad mandel.
Brieostfylld lövbiff

Limemousse med digestivebotten och havtornscurd

Lax med pasta, krätstjärtar och permesanost

Mjölkchokladkladdkaka med hallon, vitchokladkross och grädde

Permesanfylld lax med fetapestoröra och tomatsås
